איסטנבול היא העיר הגדולה בטורקיה,ואחת הערים העתיקות בעולם. איסטנבול שוכנת לחופי מצר הבוספורוס, רצועת מים המפרידה בין בין חלקה האסייתי של העיר לחלקה האירופי. בכך איסטנבול היא למעשה העיר היחידה בעולם המשתרעת על שתי יבשות. החלק האירופאי מחולק לעיר החדשה ולעיר העתיקה, המקושרות בשלושה גשרים.
  
בחדשה מרוכזים בעיקר הסחר העירוני, הקניונים, המלונות, המסעדות, בתי הקפה והמועדונים היוקרתיים. בעתיקה – אתרים היסטוריים, מסגדים, כנסיות, ארמונות, בזארים ושווקים, כולם מאופיינים בעושר ארכיטקטוני יוצא דופן. 
     
איסטנבול האסייתית, שמעברו האחר של הבוספורוס, ניכרת בסגנון חיים איכותי ויוקרתי, ההולם את תושביה בעלי היכולת הכלכלית. ביקור בעיר מבהיר היטב איך היא קושרת בין חדש לישן – מסגדים עתיקים מול בנייה מודרנית, פאר מול עוני ועליבות, תרבות מסורתית אותנטית לצד השפעות מערביות.
  


אתרים מומלצים של איסטנבול:

ארמון טופקאפי ((Topkapı Sarayı, שמשמעו – ארמון "שער התותח", הינו אחד מאתרי הביקור הפופולריים ביותר בתורכיה, המושך אלפים רבים מדי שנה לראות את החצרות, הבתים, הארמונות והמוזיאונים שבתחומו. הארמון כולל מבנים שונים הנמצאים בארבע חצרות ענק הקשורות זו לזו ויוצרות קומפלקס גדול ומוקף חומה. בסמוך לטופקאפי נמצאת כנסיית האיה סופיה (Hagia Sophia או Ayasofya) - כנסיית "החכמה הקדושה", זהו מבנה אדיר ממדים ומרשים מאד. 
  
במאה ה- 4 נחנכה הכנסיה הראשונה שהוקמה באתר זה. לא רחוק נמצא גם מסגד סולטאן אחמט - המסגד הכחול (Sultanahmet Camii): זהו המסגד היחיד בעיר בעל ששה מינארטים. בעבר עמדו במקום ארמונות ביזנטיים. במאה ה- 17 נבנה המסגד על מנת להאפיל על האיה סופיה. המבנה מרשים מבחוץ ומבפנים - 260 חלונות דרכם נכנס האור ופוגע ביותר מ- 20 אלף אריחי איזניק שצבעם הכחול והברק שלהם נותנים למסגד את שמו.

     
מהמסגד הכחול ניתן לצאת לרחבת ההיפודרום (ישנו שער מחצר המסגד). אשר הוקם במאה. כיום זהו גן ציבורי עם שרידים לעבר המפואר. צורת הגן והמבנים סביב שמרו פחות או יותר על התוכנית המקורית של ההיפודרום. בין המסגדים הנוספים הרבים בעיר, כדאי לבקר במסגד הסולימאניה (Sülemaniye Camii), אשר הינו אחד המרשימים בין מקדשי העיר.
  
מצודת רומלי נבנתה בשנת 1542 על ידי הסולטאן מחמט פתיח` (פתיח` - "הכובש"), כחלק מן ההכנות שעשה לקראת המצור על העיר. בניית המצודה ארכה כ-4 חודשים בלבד, ולאחר כיבוש העיר, המקום הפך לכלא ומגורי חיילים. בצד האסיאתי של המיצרים נבנתה מצודה מקבילה, Anadolu Hüsarü, שאת שרידיה ניתן לראות מן הצד האירופי. המצודה המרשימה טובלת בירוק ומשמשת כנקודת תצפית נאה.
  
עברה של איסטנבול שבה עברו כובשים בני דתות ותרבויות שונות (צלבנים, מוסלמים, ועוד) לאורך הדורות, הפך אותה לעיר עם היסטוריה מגוונת, תרבות עשירה ושלל רב של ממצאים ומוצגים ארכיאולוגיים ותרבותיים, כגון פסיפסים, כלים, חפצי אומנות ועוד. את הללו ניתן לראות במוזיאונים השונים של איסטנבול, ביניהם המוזיאון לאמנות תורכית ואסלאמית, הנמצא בהיפודרום מול המסגד הכחול, וכן במוזיאון המוזאיקות, מוזיאון השטיחים, המוזיאון לקליגרפיה, המוזיאון לאומנות מודרנית ועוד.
     
איי הנסיכים- הם קבוצת של תשעה איים בים מרמרה - שארבעה מהם (בויוקאדה, קינלי, בורגז והייבלי) מיושבים וניתן להגיע אליהם במעבורות סדירות מרציפי איסטנבול השונים. כיום האיים מהווים מעין ריאות ירוקות לאיסטנבול, ובקיץ עשירי איסטנבול עוברים לשם כדי לנוח מהרעש, ולהנות מהשקט והמים הכחולים והצלולים.
  
חוויה נוספת שיש שנוסעים לטיול אל איסטנבול היא הפלגה על הבוספורוס היוצאת המעגן באמינונו. במהלך השיט לאורך המיצרים, ניתן להנות מן הנוף הנפלא והאויר הפתוח.
  
איסטנבול ידועה בשווקיה העשירים במוצרים וסחורות מכל סוג המעידים על תנובת הארץ הטובה של טורקיה. כמה מהמוצרים המבוקשים ביותר הם פירות יבשים, אגוזים, תבלינים, בגדים, כלי חרסינה וכמובן שטיחים ובגדי עור.
  
המקום המפורסם של איסטנבול, הינו הבזאר הגדול, הלא הוא השוק המקורה, ניתן לרדת ממנו לכיוון אמינונו, תוך ביקור בשוק התבלינים. הבזאר הוקם על ידי מחמט השני בשנת 1453. מומלץ פשוט להסתובב ולהתרשם מהמבנה המקורה, מהגודל, הבניה, הריחות, הצבעים והאנשים. מרכז הבזאר הוא כיום מרכז לממכר שטיחים ועתיקות. הבזאר מחולק ל"גילדות" - עתיקות ושטיחים, עור וביגוד, זהב וכסף, בדים, מזכרות, ציוד לבית. בכל מקום אפשר למצוא מסעדות עממיות ובתי קפה.
  

מקום נוסף בו כדאי להסתובב שאתם מגיעים אל איסטנבול הינו רחוב איסתיקלל, שנחשב יחד עם כיכר טקסים ללב המודרני של העיר על אין ספור המסעדות ומועדוני הלילה שבו. ניתן לצאת לטיול ערב נעים במדרחוב, קניות, ארוחת ערב באחת מהמסעדות הרבות, משחק שש - בש או הופעה של מוזיקה תורכית חיה באחד מבתי הקפה שבסמטאות היוצאות מהרחוב, ועוד.
    

    

הגעה:

לכל עונה הייחוד והיתרונות של איסטנבול: העונות המתוירות הן האביב, הקיץ והסתיו, אך בהחלט אפשר לטייל גם בחורף, עם היערכות מתאימה למזג האויר. ברוב אזורי תורכיה עדיף לא להגיע בתקופת חג הרמדאן, אבל באיסטנבול כמעט ולא מרגישים את החג. המסעדות עדיין פתוחות ואין בעיה לקנות מזון.
  

    
תחבורה:

אמצעי התעבורה של איסטנבול ובתוכה זמינים וידידותיים: טיסות בינלאומיות, רכבות מאירופה, אוטובוסים, רכבת תחתית, דולמושים ומוניות. הכי מומלץ ללכת ברגל – הדרך הטובה ביותר להכיר את העיר ולהתחבר אליה. ואגב להתחבר, הטורקים הם אלופי העולם בתחום קבלת הפנים.

  


בריאות:

אין צורך בחיסונים כאשר נוסעים אל איסטנבול . ברחבי איסטנבול מספר בתי חולים עם צוות רפואי דובר אנגלית.
    


מטבע:

המטבע התורכי הוא הלירה. ברחבי העיר פזורים מכשירים אוטומטיים רבים למשיכת כספים, וברובם יש מסך גם באנגלית.

   

      

 

כתבות על טורקיה

סיפורי מסע על טורקיה